Ontdek veelzijdig Gorinchem

Gorinchem is een belangrijke Nederlandse vestingstad en maakt onderdeel uit van zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse waterlinie. De Vestingdriehoek Gorinchem, Woudrichem en Vuren zijn met elkaar verbonden door wandel- fiets- en vaarroutes met veel natuur, cultuur en historie.

Ontdek veelzijdig Gorinchem

Gorinchem is een belangrijke Nederlandse vestingstad en maakt onderdeel uit van zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse waterlinie. De Vestingdriehoek Gorinchem, Woudrichem en Vuren zijn met elkaar verbonden door wandel- fiets- en vaarroutes met veel natuur, cultuur en historie.

Gorinchem, onze nieuwe woonplaats

Na een lange zoektocht in het gebied van de grote rivieren is Gorinchem onze nieuwe woonplaats gevonden. Het rivierenlandschap, de uitgestrekte polders, de fruitboomgaarden en de rijke historie van Gorinchem en omgeving maakten ons enthousiast, vooral door de vele fietstochten tijdens de maanden dat we in Nederland waren omdat we door de Corona situatie niet naar Zuid-Afrika konden terugreizen.

Historische & levendige stad

Dé vestigingstad

De website www.mooigorinchem.nl geeft veel informatie over Gorinchem en omgeving. In de suite kamers en op de benedenverdieping zijn informatie, brochures en folders aanwezig. Op deze pagina delen we ook onze leukste tips over de omgeving.   

1.

Vestingwallen

Gorinchem is centraal gelegen in het rivierengebied, waar de Linge uitmondt in de Merwede, dit verklaart de noodzaak om de stad te verdedigen als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De wallen van de vele verdedigingswerken zoals kruitmagazijnen, het tolhuis, de Dalemport en de haven zijn goed bewaard gebleven. Gorinchem telt meer dan 400 historische gebouwen, rijks- en gemeentelijke monumenten. Een wandelroute van 5 kilometer leid je over de vestingwallen, met mooi zicht op de historische binnenstad en weidse uitzichten over de rivier Merwede.

2.

De binnenstad

Gorinchem is verdeeld in een Bovenstad en Benedenstad, de Linge vormt de scheidingslijn. Het is een historische stad, maar tegelijkertijd een moderne stad met musea, theaters, restaurants, terrasjes, straatje, bijzondere winkels en een aanlegplaats voor boten in de haven. Kortom er is genoeg te doen in deze levendige vestingstad.

3.

Musea

Het Gorcums museum bevindt zich in het voormalige stadhuis aan de Grote Markt. Het museum heeft een vaste collectie en regelmatig wisselende thematische exposities. Op het plein, aan de voor- en achteringang van het museum zijn restaurants, koffietentjes en terrassen. In het Hendrick Hamelmuseum maak je kennis met deze 17e-eeuwse Gorkunse zeevaarder, ook zijn er wisselende tentoonstellingen. Er zijn verschillende galeries, die naast de normale openingstijden, open zijn tijdens de Culturele zondag, elke 2e zondag van de maand.

4.

De Lingehaven

De Lingehaven is vooral tijdens de zomer een levendig gebeuren met veel plezierboten die door de sluis de Linge opvaren en aanmeren in de kleine haven of langs de Lingekade.

5.

Buiten de Waterpoort

De Merwede is een indrukwekkende rivier met veel beroepsscheepsvaart. Buiten de Waterpoort is de vertrekplaats van de veerboten naar Woudrichem, Loevestein, Sleewijk en Hardinxveld.

6.

Winkelen

Naast de grote winkelstraten zijn vooral de kleinere straatjes een bezoek waard, zoals de Burgstraat en de Langendijk, beiden met veel ambachtelijke winkels.

7.

Restaurants

Op de Varkensmarkt vind je ’t Gelagh, waar je voor een betaalbare prijs lekker kunt eten, ook vegetarisch. Het terras met veel lampionnen en lichtjes is in de zomer heel gezellig. Op de Grote Markt zijn ’t Oude Stadthuys, Restaurant de Hoofdwacht en de Gasterij (met lekkere vegetarische opties) aanraders. Voor lekkere koffie en taart kun je terecht bij Sweet Ima op de Langendijk. Ook vind je in deze straat De Knijp, een leuk café, waar je ook kunt eten.

Uitgeroepen tot mooiste vestingstad

Gorinchem is in 2021 uitgeroepen tot de mooiste vestingstad van Nederland. De ANWB maakte het nieuws als volgt bekend:

“Gorinchem is beeldschoon gelegen op de plek waar de Linge uitmondt in de Merwede. Schitterend bewaard gebleven zijn de wallen: een groen lint om de stad met knoeperds van kastanjebomen en platanen om onder te flaneren en met zicht op de ommelanden, de rivier en de vele verdedigingswerken. Die combinatie van zicht op de rivier, ring van groen en levendige binnenstad maken Gorinchem tot een smakelijke bonbon’’.

Volgens deze omschrijving van de ANWB is Gorinchem een uitstekende bestemming voor een echte Hollandse stedentrip.

Dé mooiste vestingstad

Ontdek de omgeving

In de omgeving van Gorinchem valt veel te ontdekken en beleven. Wandelen en fietsen in het rivierenlandschap, historische plaatsen en monumenten bezoeken en iets verder weg het Biesbosch Nationale park verkennen.

Fietsen

Het rivierenlandschap is de perfecte bestemming om te verkennen op de fiets.

Wandelen

Maak een vestingwandeling over de wallen. Ervaar de oude stad en ontdek de mooiste plekjes ter voet.

Forten

Langs de Hollandse Waterlinies, die ongeveer 200 kilometer lang zijn, vind je ongeveer 100 forten.

Pontjes

De leukste weg is over het water. Pak het fietspontje naar slot Loevestein of de veerboot naar de Woudrichem.

Molens

Gorinchem heeft twee molens binnen de vesting ‘Nooit Volmaakt’ en ‘de Hoop’ die zeker een bezoekje waard zijn.

Voor de kids

Ook voor de kleintjes is er van alles te doen in de omgeving. Van avontuurlijke speeltuinen tot kinderspeurtochten.

Woudrichem

Breng een bezoekje aan Woudrichem, een van de prachtige steden van de Vestingdriekhoek in Zuid-Holland.

De Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en perfecte uitvalsbasis om te fietsen, wandelen of varen.