Forten

Langs de Hollandse Waterlinies, die ongeveer 200 kilometer lang zijn, vind je ongeveer 100 forten. Deze verdedigingslinies zijn door mensenhanden aangelegd om het westen van Nederland te beschermen. Door het land onder water te zetten kon de vijand tegengehouden worden.

  • Fort Vuren, gelegen langs de Waal, is een van de forten, de Fortwachterij en de toren zijn in de zomermaanden te bezichtigen. Er is ook een eetgelegenheid in het fort en er vinden regelmatig activiteiten plaats. 
  • Bij Restaurant Oud Vuren kun je bijzonder dineren, ’s zomers serveren ze ‘Wouter’s tuindiner’ in de tuin of in de oude schuur. Er scharrelen kippen en je krijgt een eigen houtkachel bij je tafel. Oud Vuren ligt 10 minuten rijden van Gorinchem.
  • Slot Loevestein is het beroemdste kasteel van Nederland, waar de Maas en de Waal samenkomen en waar Gelderland, Noord Brabant en Zuid Holland elkaar raken. Deze vesting ademt nog steeds de sfeer van een 18e-eeuws soldatendorp. In het museum leer je meer over Hugo de Groot, de Middeleeuwen en de Hollandse Waterlinie. Er worden veel evenementen en vakantieactiviteiten georganiseerd.