Fietsroutes Gorinchem

Het rivierenlandschap is met zijn uitgestrekte vergezichten over uiterwaarden en rivieren, dijken en landweggetjes langs fruitboomgaarden en dorpen een perfecte bestemming om te verkennen op de fiets. Er zijn uitgestippelde routes in de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal, maar met het fietsknooppuntennetwerk is het ook mogelijk om zelf een mooie route samen te stellen.

Hieronder geven een aantal suggesties voor mooie fietsroutes door de omgeving: 

  • Van Vesting tot vesting route, 42 kilometer fietsen door 2 provincies van het vestingstadje Woudrichem aan de Merwede naar Heusden aan de Bergsche Maas.
  • Rondje boerenland, 30 kilometer fietsen langs monumentale boerderijen, monumenten, akkers en natuurgebieden (Dussen, Babylonienbroek, Pomveld, Uitwijk, Uppel, Almkerk, Kornsche Boezem, Dussen).
  • De drie dijken route, twee fietsroutes (37 en 27 kilometer) over drie dijken, langs forten, molens, waterlopen, gemalen, sluizen, beelden, militair erfgoed en bijzondere monumenten.
  • De Lingewaalroute, een tocht dwars door het waterlinielandschap, langs de Linge en de Waal en met uitzicht op Slot Loevestein.
  • De Jan Blankenroute, deze tocht gaat door het gebied waar de waterwerken van ingenieur Jan Blanken het landschap bepalen. Over de eeuwenoude Diefdijk, langs forten, vestingsteden en polders met prachtige vergezichten.
  • De Linieroute tussen Lek en Linge gaat langs herinneringen aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie zoals de tankversperring bij de Goilberdingerdijk, Fort Everdingen, de kraanbrug bij de Diefdijk. Groepsschuilplaatsen en een wapenplaats bij Asperen.
  • Gorinchem is het perfecte startpunt voor mooie fietstochten langs de rivieren. Er zijn twee fietsroutes in de vestingdriehoek en met de vele fietsveren steek je het water over.
  • Fietsroute langs de Linge en ontdek het rivierenlandschap tussen Leerdam en Geldermalsen. Deze omgeving staat bekend om de vele boomgaarden en kleine dijkdorpen. In april en mei staan de fruitbomen in bloei.
  • Molenstichting SIMAV heeft een molens fietsrondrit west van 42 kilometer en een rondrit oost van 48 kilometer in de Alblasserwaard en de Vijfherenlanden.

 

Onderweg zijn er diverse gezellige en goede mogelijkheden om te stoppen om iets te eten en/of te drinken.