DSC_0034-1024x680

Verhuizen van Zuid-Afrika naar Gorinchem

Ruim een half jaar geleden zijn we vanuit Zuid-Afrika naar Nederland verhuisd en zijn we in Gorinchem gaan wonen. Sindsdien zijn we druk geweest met het opknappen en inrichten van ons nieuwe huis. Op de fiets verkenden we onze nieuwe omgeving en genoten van het rivierenlandschap, water, dijken, kastelen en historische dorpjes.

Bed & Breakfast ‘Kunstig Logeren’

We wonen in een mooi monumentaal herenhuis, gelegen binnen de vesting in het oude stadscentrum. Aan de achterzijde, waar onze tuin is, kijken we uit op de vestingwal en het ‘Oude Tolhuis’. Een deel van ons huis is voor eigen gebruik. De en suite woonkamer en de twee gastenverblijven op de eerste verdieping zijn beschikbaar voor onze Bed and Breakfast gasten. We hebben de meeste van onze Zuid-Afrikaanse CraftArt meegebracht en zijn erin geslaagd om de monumentale sfeer van het huis, moderne en antieke meubels en Zuid-Afrikaanse kunst mooi te combineren. Het weekend voor Pasen openen wij onze B&B en in maart is onze nieuwe website beschikbaar.

De mooie stad Gorinchem

Wonen in Gorinchem is een goede keuze. De stad is centraal gelegen in Nederland. Bovendien werd de stad deze zomer uitgeroepen tot de mooiste vestingstad van Nederland, dit was meteen te zien aan de toename van het aantal toeristen. Wij zijn ervan overtuigd dat ons prachtig ingerichte huis en B&B in deze leuke stad en de waterrijke omgeving met veel fiets- en wandelroutes, voet- en fietsveerponten en Slot Loevestein veel gasten naar onze B&B zullen trekken.

Vertrekken uit Zuid-Afrika was niet gemakkelijk

Ondanks de goede start missen we Zuid-Afrika wel. Een ‘nieuw leven’ beginnen in Nederland na ons actieve en intense leven in Zuid-Afrika valt soms zwaar. Onze gedachten zijn vaak in Zuid-Afrika, vooral bij de voormalige Madi a Thavha staf en de kunstenaars in de dorpen met wie we lange tijd nauw hebben samengewerkt. Het was moeilijk om te accepteren dat de Madi a Thavha medewerkers worstelden met de nieuwe lodge eigenaar en haar managementstijl. We zijn blij dat we de meesten van hen in deze moeilijke tijd kunnen ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan of het starten van een eigen bedrijf die beter passen bij hun ervaring, ambities en capaciteiten.

De verbinding behouden – CraftArt winkel and galerie

Om kunstenaars in Zuid-Afrika te blijven steunen zijn we op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Een van onze ideeën is het starten van een CraftArt winkel en galerie in het centrum van Gorinchem met producten van de kunstenaars in Limpopo en van andere producenten uit heel Zuid-Afrika en Zimbabwe. We zullen in januari en februari Zuid-Afrika bezoeken om deze optie verder uit te werken en kunstenaars enthousiast te maken van wie we kunstwerken en producten voor de CraftArt winkel en galerij kunnen kopen. Tijdens ons bezoek gaan we ook op zoek naar bedrijfsmatige en educatieve projecten voor een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie waarbij Marcelle mogelijk betrokken gaat worden. Ten slotte zullen we lodges en toeristische plekken in Limpopo bezoeken om nieuwe programma’s te ontwikkelen voor individuele toeristen en touroperators in Europa. We verwachten dat er veel veranderd is door de impact van corona. Je kunt onze reis vanaf half januari volgen via Instagram Kunstiglogeren en Facebook Kunstig Logeren.

We vertrouwen erop dat de stappen die we al hebben gezet en de plannen die we nog hebben ons in staat stellen om onze connecties met de mensen in Zuid-Afrika te behouden en een bijdrage te leveren aan het land waar we 21 jaar met zoveel plezier en voldoening verbleven. We willen ook zinvolle uitdagingen zoeken in Nederland. We staan open voor je ideeën.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on whatsapp